Kisah tentang hospital

Tak lama lagi nak puasa, lepas tu raya pulak. Ni nak kongsi sikit keadaan di hospital berdasarkan pengalaman sendiri. Masa bulan puasa, keadaan di hospital agak tenang di kebanyakan hospital terutamanya hospital kerajaan. Seminggu lepas raya je, hospital dah mula sesak sampai katil pun tak cukup. Macam-macam pulak jenis penyakit timbul lepas raya kan…

Haa…baru intro je tu

Ni nak tanya sikit la kan..kalau sakit, hospital manakah pilihan anda? Swasta atau kerajaan?
Kalau nk cepat dan selesa, tentulah hospital swasta kan? Kalau nk tunggu lama dan berhimpit-himpit (masa sesak) tu, pegi hospital kerajaan je J
Hospital swasta biasanya kena cas beribu-ribu sekali masuk, kalau kerajaan mungkin ratus-ratus je..tak pun puluh-puluh ke..ringgit je ke..
Kalau tak kisah nk kena datang 7-8 kali utk buat rawatan (appointment lagi dan lagi), boleh pilih hospital kerajaan..murahla katakan
Tapi, itu kalau boleh tahan sakit..kalau sakit yg tak boleh tahan, takkan nk tunggu next appointment kan?
Ada yang saya jumpa tu, appointment sampai 7 kali..ke sana – ke sini dia jumpa doctor..last2 pegi klinik swasta gak sebab tak tahan sakit
Buang masa je ulang-aling pegi hospital..tak kira penat lagi, duit minyak lagi, tensen jalan jem nk pegi hospital lagi..
Nak dapatkan tarikh utk rawatan (cth:pembedahan) pun lama..pastu nk nak tunggu tarikh rawatan kadang ambik masa 6-7 bulan lepas tu
Sempatla dapat sakit lain sementara nak rawat sakit semasa tu… J

Baru intro kedua je….


Ni nak tanya lagi ni, dalam kita simpan duit banyak-banyak tu, terkilan tak kalau banyak jugak yang kena keluarkan sebab nak bayar bil perubatan?
Niat asal simpan duit untuk beli kereta, rumah, pergi haji, melancong dll..tapi tak dapat nak capai niat sebab kena bayar bil perubatan…sedih rasanya kan…
Yelah..kita mana tau nak kena sakit apa kan..biasa periksa memang takde sakit, tapi tetiba je kena sakit darah tinggi la..jantung la..kencing manis la..macam2 je sakit yang tak dijangka.
Kalau tau nak kena sakit tu, awal2 lagi dah simpan duit utk bayar bil nanti..kalau tau la kan…hehehe :p

Jadi…ni nak introducekan satu kad yang kalau kena masuk hospital, tunjuk kad ni je..xpayah bayar apa2..
Kalau bil rawatan tu RM50 ribu pun xpayah bayar apa2..kad ni yang setelkan.
Nama kad ni SmartMedic 100 oleh MAA Takaful dan diuruskan oleh MiCARES
Nak dapat kad ni mudah je..caruman utk dapat kad ni pun bermula dari RM32.25 je sebulan (setahun baru RM387).
Cuba bayangkan..bayar RM387 je, pastu ditakdirkan demam teruk dan masuk hospital kena cas RM3000. Tapi TAK PAYAH BAYAR APA-APA!
Sangatlah berbaloi kalau ada kad ni..masuk hospital utk rawatan tak payah keluar duit lagi.

Asingkanla sikit duit simpanan untuk caruman kad ni…sangat berguna dan berbaloi untuk dimiliki.
Kalau rasa susah nak dapat duit utk caruman tu, buat je macam ni :
  • Kurangkan rokok (3-4 batang) sehari..dah boleh dapat lebih RM50 sebulan
  • Korban sikit makan yg mahal2 tu…boleh dapat byk ni..sekali makan McD je dah 30 hengget
  • Kurangkan minum air manis..kan mahal tu..minum air suam je lagi elok..baik utk kesihatan dan juga wang J
  • Kurangkan pakai air-cond..kereta ke rumah ke…ala..kurangkan je..bukan xboleh langsung
  • Jangan biarkan enjin kereta hidup lama (lebih dari 1 minit) tanpa berjalan..rugi petrol (duit) tu…
  • -  Byk lagi cara nk jimat duit…nak dengan tak nak je… :p


Sape2 yang berminat sila hubungi saya semula ye..
Ambilkan untuk yang tersayang..atau suruh yang tersayang ambilkan..atau suruh yang tersayang ambil utk yang tersayang..apa2 je lah..


Jap2…PERCUMA!

Sape2 yg ambik pelan SmartMedic 100 ni dgn saya utk masa terdekat ni, saya bagi satu perlindungan takaful keluarga dan kemalangan diri PERCUMA untuk anda. Nak dapatkan takaful keluarga ni pun minimum dah RM50 sebulan. Banyak perlindungan untuk takaful keluarga ni. Tawaran terhad je ye..cepatla hubungi saya :D

Silakan share kepada yang memerlukan J

Reactions:

0 komen: